3d printad reservdel askeladden

3D-Printade Reservdelar för Båtar – Innovativa Lösningar hos MST

I den marina världen utsätts båtar och deras utrustning för stort slitage av väder, vind och hård belastning. Solens UV-ljus påverkar plastmaterial, vilket gör att de degraderas och blir spröda och sköra, vilket leder till att de till sist går sönder.

När reservdelar inte längre finns på marknaden, kan lösningen ofta bli att ersätta produkten med en helt ny, vilket innebär höga kostnader, arbete och anpassningar. Ofta saknas endast en enklare plastdetalj för att lösa problemet. Genom att använda 3D-printade reservdelar kan dessa problem lösas på ett enkelt och ekonomiskt sätt.

MST Marin Service & Teknik ställs vi ofta inför situationer där reservdelar inte längre går att hitta. Vid flera tillfällen har vi löst problemet genom att designa detaljer i CAD och skriva ut dem. Enklare utskrifter kan vi göra med vår egen 3D-skrivare, medan mer avancerade fall hanteras av vår partner, AM Printservice, som kan leverera utskrifter både i plast och metall. Våra kunder har upplevt detta som en positiv service eftersom det inneburit skräddarsydda och smidiga lösningar. I den här artikeln beskriver vi några exempel på lösningar vi har hanterat.

Exempel på 3D-utskriven Reservdel för Båt

En kund behövde nya stopp för båtens tampar. De gamla stoppen var spröda och spräckta och behövde bytas ut. Båten, en Askeladden Z7, har automatisk upprullning av tampen i knapen. Eftersom nya reservdelar inte fanns att beställa, ritade vi upp dem i 3D för utskrift.

trasig reservdel
Trasig plastdel till tamp

Design och Materialval för 3D-Utskrift

Efter uppmätning designade vi en ny detalj i CAD som var så lik originalet som möjligt. Ibland har man inte möjlighet att mäta på en komplett reservdel och vissa antaganden får göras. Vi gjorde en enkel utskrift för att kontrollera passform och behövde justera designen för att uppnå perfekt passform. Efter justeringen var 3D-modellen klar för utskrift.

design reservdel askeladden
Från CAD design till färdig produkt

Materialvalet är avgörande för 3D-utskrifter beroende på användningsområdet. Materialen har olika egenskaper och kan anpassas efter hållfasthetskrav, flexibilitet och motståndskraft mot yttre påverkan. I fallet med knapen valde vi TPU, ett starkt och flexibelt material som inte ger märken i gelcoaten och samtidigt är slagtåligt.

Beställning från AM Printservice

Eftersom detaljen ställde höga krav på finish och hållfasthet, beställde vi utskriften från AM Printservice. Vi skickade vår CAD-modell och fick högkvalitativa detaljer med bra passform levererade snabbt och enkelt. Detaljerna var infärgade svarta, vilket gav ett snyggt intryck och montaget kunde utföras smidigt.

3d printad reservdel
Klart och monterat!

Fler Exempel på 3D-Utskrifter för Båtar

Vi har löst många problem med 3D-utskrifter för båtar och andra marina applikationer. I vår verksamhet krävs ofta unika lösningar för varje båt, vilket gör 3D-utskrifter till en perfekt teknik i många fall. Vi använder olika material för reservdelar, som exempelvis PA12 (nylon), ett starkt och tåligt material.

utskrivna reservdelar för båt
Exempel på utskrivna reservdelar för båt

Här är några fler exempel där vi har besparat våra kunder både tid, arbete och kostnader genom att använda 3D-utskrifter:

Anpassade beslag: För specifika beslag som inte längre finns att köpa, kan vi skapa nya delar som är exakt anpassade efter kundens behov.
Dekorativa detaljer: Unika och dekorativa detaljer för att förbättra båtens estetik och funktionalitet.
Hållbara fästen och clips: Små men viktiga delar som fästen och clips som håller olika komponenter på plats.

Sammanfattning

På MST Marin Service & Teknik utnyttjar vi den senaste tekniken inom 3D-utskrifter för att erbjuda skräddarsydda och kostnadseffektiva reservdelar för båtar och marina applikationer. Genom samarbete med AM Printservice kan vi leverera högkvalitativa delar i både plast och metall, anpassade efter varje unikt behov. Vår erfarenhet och tekniska expertis säkerställer att vi kan lösa komplexa problem och förbättra våra kunders båtupplevelser med hållbara och innovativa lösningar.

Similar Posts