inför sjösättning

Tips inför sjösättning av båt

När våren närmar sig är det hög tid att börja planera och tänka igenom vilka steg man bör göra på båten inför sjösättning. Ju mer man kan förebygga desto färre problem uppstår under båtsäsongen då man vill njuta av båtlivet.
Vi lyfter i den här artikeln några tips på saker som är viktiga att uppmärksamma lite extra innan sjösättningen av båten.

Båtmotor

Nu för tiden är en båtmotor så pass avancerad att det ofta krävs en fackman för att säkerställa att tillverkarens rekommendationer följs. Det finns annars risk att göra något fel eller att garantier slutar gälla. Hör gärna efter med din servicetekniker innan du gör för mycket själv.

Du har säkert gjort mycket inför vinterförvaringen men det är alltid bra att kolla igenom båten även på våren.

Se över att tändstiften är ok. Rengör vid behov och byt om de är slitna. Kontrollera oljan i motorn, fyll på vid behov. Se mer om service av båtmotor.
Se över så att inga slangar eller anslutningar har frusit sönder under vintern.

Känn på drivremmen till generatorn och kontrollera hur sliten den är. Den behöver bytas då den är för sliten för att undvika haveri.

rem
Glöm inte att kontrollera slitage på remmar

Töm ur glykol ur sjövattensystemet och rensa filter och sjövattenintag. Inför sommarsäsongen är det bra att byta impeller för att säkerställa att kylningen fungerar som den ska. Kontrollera även kylvattnet om motorn har färskvattenkylning. Säkerställ att kylningen fungerar då du har tillgång till kylvatten. Om du kör motorn utan kylvatten går impellern lätt sönder. Läs av temperaturmätaren och se till att inga varningslampor lyser.

Propeller och drev

Kontrollera propeller och drev så inga skador finns. En skadad propeller kan gå att reparera men i värsta fall bör den bytas. Smörj axel och propeller med fett om du lossat propellern, var noga med låsbricka och saxpinne vid monteringen.

propeller
Rengör och kontrollera eventuella skador innan sjösättning.

Lossa pluggen under drevet och undersök hur oljan ser ut. Om oljan är grumlig kan drevet behöva nya packningar. Titta även efter metallspån som kan tyda på onaturligt slitage i drevet. Fyll på olja i drev/växelhus.
Rengör och kontrollera eventuell bogpropeller.

Rengör drevet och undersök om det behöver målas om. Det är viktigt att använda rätt färg.
Smörj alla nipplar med fett. Detta smörjer, minskar korrosion och håller väta ute från delar som är känsliga för fukt. Använd rätt fett, följ tillverkarens rekommendationer.

Byt anoder som är i dåligt skick.

Se över att tätningsbälgarna är ok och inte börjat spricka. Bälgar har en begränsad livslängd och oftast har tillverkaren rekommendation för intervall på byten. Titta även så det inte finns sprickor eller andra skador på slangar. Ifall det finns skador behöver de bytas.

Bränslesystem

Se över båtens bränslesystem. Fel på bränslesystemet kan leda till motorhaveri men i värsta fall livsfara om felet orsakar brand eller explosion ombord.

Brand ombord

Se till att bränslefilter är bytt. Avlagringar och smuts sätter igen filtret och kan skapa sämre gång eller stopp i motorn.
Kontrollera att slangar och anslutningar är i gott skick och att det är tätt överallt.
Kontrollera bränsletankens skick och att inte bakterier har utvecklats.

För att undvika statisk elektricitet bör bränslesystemet vara jordat, framför allt på bensindrivna inombordare. Se till att detta fungerar som det ska.
Kontrollera vattenavskiljaren och töm ur vatten.

Styrning

Kontrollera oljenivån för servostyrningen/hydrauliken. Säkerställ även att det inte läcker någonstans.
Kolla igenom vajrar och om växel- och gasreglage löper som det ska. Smörj rörliga delar i reglaget.
Se över roder, lager och genomföring så att allt fungerar och ser bra ut före sjösättning.

Elsystem

Rengör och putsa batteripolerna och kabelskor och kontrollera att det inte finns skador. Fetta in batteripolerna.

Kontrollera batteriernas laddning och ladda upp dem. Märker du att laddningen inte fungerar som det ska, kan det vara dags att byta batteri.

elsystem
Testa båtens elektronik så att allt fungerar

Skruva åt alla kabelskor och gör en kontroll av att elektroniken fungerar. Ett elfel kan vara besvärligt att lokalisera så det är bra att du är ute i god tid.

Segelbåt

Gör en översyn av riggen. Se över fall, vant, skruvar mm så inga skador finns som kan ställa till problem under säsongen. Inga trasiga kardeler i vajrar ska finnas. Kontrollera alla vantskruvar så ordentligt fäste finns i ändarna och ingen risk för att släppa. En rigg utsätts för en hel del slitage med tiden. Se därför till att byta ut slitna delar regelbundet. Mycket arbeten som har med riggen att göra kan vara betydligt lättare att utföra före sjösättning.

Trimma in riggen. En ordentlig professionell intrimning efter dina behov kan du få hjälp med här.

rigg
Se över riggens vajrar, fall och slitdelar

Se över segel. Kontrollera sömmar, laga eventuella skador. En liten reva kan snabbt utvecklas till att hela seglet slits sönder. Vissa skador kan behöva åtgärdas av en segelmakare. Tänk på att det ofta kan ta tid att få reparationer utförda så var ute i god tid!

Toalett och pentry

Se över toalettpumpen och att slangar och ventiler fungerar som de ska.

Kontrollera att pumpar och slangar för färsk- och sjövatten fungerar tillfredsställande. Skruva ihop eventuella kopplingar som varit isär över vintern och säkerställ att det inte läcker. Även om man varit noggrann inför vinteruppläggningen kan man haft otur med en frysskada.

Kapell och dynor

Rengör kapellet. Är kapellet i sådant skick att det kräver en djuprengöring kan det vara väl värt att låta en kapellmakare hjälpa till. Passa då även på att impregnera kapellet.

Se över eventuella skador och sömmar och laga vid behov. Om det är mer omfattande underhåll kan du behöva anlita en kapellmakare som gör en översyn av hela kapellet. Sömmar kan bättras och fönster kan bytas ut.
Rengör och se över dynorna och övriga textilier.

Trädetaljer

Se över, slipa och lacka trädetaljer vid behov. Framför allt gäller detta detaljer på utsidan men det är värt att ta en titt på insidan exempelvis runt pentryt. Trädetaljer som ska oljas in bör tvättas och torkas före inoljning.

Slipa och lacka båtens trädetaljer innan sjösättning.

Skrovet

Rengör skrovet före polering och vaxning. Kontrollera så inga skador finns i gelcoat som behöver lagas. Är det svåra skador kan du behöva professionell hjälp. Men även lättare skador kan ju bli svåra efter sjösättning.

Se över alla genomföringar och åtgärda om det behövs. Känn på slangar, kontrollera ventiler och smörj där det är möjligt. Säkerställ att dyvika är åtskruvad ordentligt.

Rengör och se över eventuell logg eller ekolod, och att genomföringarna är täta.

Bottentvätta båten och måla eller bättra bottenfärgen vid behov.

Övriga kontroller

Inför sjösättning kan det även vara bra att se över sjösäkerheten ombord.

Är det något övrigt du kanske borde gjort redan i höstas kan du titta igenom om du glömt något inför vinteruppläggningen.

Ibland kan det vara bra att låta en tekniker hjälpa dig med något särskilt moment eller få rådgivning inför sjösättning.

Sammanfattning

För att kunna njuta av båtsäsongen ger vi här tips och råd inför sjösättning av din båt. Artikeln tar upp förberedelser av olika områden av båten såsom motor, drev, skrov och rigg med mera. Lycka till med din sjösättning!

Belöning efter sjösättning

Similar Posts